Invigningstalet i Rådhusparken, Jönköping Open 17 nov
Nu under Jönköping Open talas det en del om det gemensamma vardagsrummet. Jag som jourtjej kan vittna om att unga tjejer inte upplever att de har samma rätt till det gemensamma vardagsrummet och statistiskt sett känner sig unga tjejer betydligt mer otrygga på offentliga platser än vad unga killar gör. Så borde det inte vara, eftersom den grupp som är mest utsatt för våldsbrott på offentliga platser är unga killar. Vi i tjejjouren menar att det här handlar om vilken typ av övergrepp som lyfts fram i media och vem samhället väljer att lägga ansvaret på.
Rädslan för att bli utsatt för övergrepp är någonting som många tjejer tvingas förhålla sig till i sin vardag. Det kan handla om att man tar omvägar, undviker parker eller inte vågar gå ensam utomhus på natten. Den här vardagsrädslan gör att tjejers livsutrymme begränsas, och samtidigt tvingas tjejer att ta ansvar för mäns våldshandlingar.
Det ska inte vara tjejers ansvar att anpassa sig till killars och mäns våld! Att utsätta en annan människa för en kränkning eller ett övergrepp är en aktiv handling och ansvaret ska alltid ligga på förövaren, oavsett kön. Vi anser att mäns våld är en del av ett strukturellt problem som kräver ett samhälleligt ansvar och agerande. Det är jättebra att kommunen tryggar offentliga platser genom att sågar ner buskar och sätta upp lampor, men det är inte ett sätt att stärka unga tjejer. För att stärka unga tjejer måste vi börja med att förändra attityder och stereotypa könsroller och det är dags att börja lägga ansvaret på förövaren!
Nu är det som så att Jönköping är på god väg. Jönköpings kommun har valt att använda Machofabriken i ett projekt, och vi i tjejjouren får tillsammans med socialtjänsten chansen att ta detta ut till skolor. Machofabriken är ett metodmaterial som i korthet handlar om normer och våld. Det är killar och män som både förväntas utöva och som utövar det mesta av våldet i vårt samhälle. Det bidrar till att mäns och killars våld ofta tas förgivet som något manligt. När unga människor ska definiera våld, gör de ofta det som enbart fysiskt våld, "-det är när man slår någon så att det börjar blöda". Effekten av detta blir att unga inte definierar sig som våldsutsatta när de utsätts för t.ex. kränkande kommentarer eller hot. Det gör att de får svårt att säga ifrån, sätta ord på vad det var som hände och kanske inte heller söker den hjälp de behöver. Unga människor har ett behov av att prata kring normer och våld! Målet med projektet är att bryta kopplingen mellan manlighet och våld, och att unga människor ska uppleva att de själva kan ta makten över sina liv och också kunna ge andra utrymme att ta makten över sina.
Så, tack kommunpolitiker för att ni tog er i kragen och antog det här projektet. Och till unga tjejer vill jag säga: Stå på er! Ni har samma rätt till det gemensamma vardagsrummet som unga killar och det finns ingen anledning till att acceptera att det inte är så!
Tack!
//Framfördes av Rebecka Karlsson, Tjejjouren