Föreläsning om Våld i Samkönade Relationer med Anneli Svensson

Torsdagen den 15/9 höll Anneli Svensson en föreläsning om Våld i samkönade parrelationer på Hälsohögskolan i Jönköping. Sedan 1998 har hon föreläst och utbildat hundratals människor i frågor som handlar om hatbrott, samkönat partnervåld, hedersförtryck som drabbar homo- och bisexuella och/eller transpersoner. Föreläsningen arrangerades genom ett sammarbete mellan Kvinnojouren i Jönköping, Brottsofferjourernas riksförbund (BOJ) och Hälsohögskolan i Jönköping.

Anneli gav under föreläsningen en förståelse för problematiken med våld i samkönade parrelationer och redskap för att lättare nå målgruppen. Mycket fokus lades också vid vikten av att arbeta på ett professionellt sätt i bemötandet av homo-, bisexuella och/eller transpersoner.

Närmare 60-70 personer hade hittat in till Forum Humanun på Hälsohögskolan. Bland åhörarna fanns representanter från både polis, socialtjänst berörda frivilligorganisationer samt studenter från högskolans socionomprogram. Under föreläsningen fanns det tillfälle för kortare diskussioner om frågor som handlade om könsroller och normer. Salen fylldes av ett ihärdigt sorl under tiden vilket visade på att det finns mycket att säga om detta intressanta och viktiga ämne.

Jag tar med mig: Att alltid i arbetet med människor vara medveten och öppen för att människor lever i både hetero- och homosexuella relationer. Om individen även är utsatt för våld i relationen kan denna medvetenhet vara avgörande för individens säkerhet då partnern i värsta fall kan tas för en vän. Att bli bemött med en öppenhet kan underlätta för att berätta att man lever i en samkönad relation vilket gör att steget att berätta om våldet kan bli mindre (egen tolkning).

/Sandra, Kvinnojouren i Jönköping


Berit Ås pratar härskartekniker


Carin presenterar Tjejjouren.se


Snygga brudar, Teresé och Bettan, från Skövde kvinnojour har shoppat loss i Lilleström. Resultatet: makrill, surkål och getost


Gudrun Jonsdottir håller tacktal


Nu är vi hemma!

Nu är vi hemma i Jönköping igen efter en inspirerande konferens i Norge! Konferensen avslutades med en fantastisk Berit Ås som med humor och engagemang pratade härskartekniker, innan vi åt en sista lunch i Norge och begav oss hemåt.
Tack och hej då, Norge!

Søndag!

Dagen børjade med en underbar frukostbuffè och føljdes av Carin Gøransson från tjejjouren.se som presenterade deras arbete. Tjejjourernas syfte ær att støtta att stærka unga tjejer men æven att arbeta førebyggande mot våld och førtryck. Tjejjouren.se består av flera delar, bl.a en nationell frågelåda,informationsbank, lokala sidor, chatt och intranæt. Riktlinjen før hemsidan ær att den ska vara lættlæst, peppande, utgå från tjejer som norm och vara inkluderande.
Syftet med frågelådan, som ær den mest besøkta platsen på hemisdan, ær att ge tillgång vad andra har frågat, bryta tabun och bana væg, anvænda som argumentation i debatter men också att tjejer ska kænna igen sig. Tjejjouren.se erfar att vi lokala jourer får mer tunga frågor som t.ex rør incest,våldtækt, anorexi, sjælvskadebeteende medan tjejjouren.se får fler allmæna frågor om kroppen och sex. Tjejjouren.se vill vara ett komplement till de lokala jourena.
Hemsidan har mellan 400 och 1200 unika besøkare om dagen, mellan 10-20 frågemejl om dagen och under førsta året hade de 180 000 unika besøkare! Yeah!

I næsta presentation berættatde Mildred Mikkelsen om ROSA projektet i Norge. "Jag tackar gud før detta landet" som en av de kvinnor som med hjælp från projektet brutit sig ur prostitution och mænniskohandel. Projektet har dirtvits sedan 2005 før arr bistå kvinnor i mænniskohandel. Regeringen har i sin handlingsplan mot mænniskoghandel lagstadgat om rætt till tryggt boende, ekonomiskkt bistånd, hælsovård, hjælp från advokat och aktiviteter før dessa kvinnor och mæn. De har 24 timmars hotline, ett akut rum på krisesentert i Oslo dær nkvinnorna kan bo akut en natt før att sednare slussas vidare till trygga boenden på krisesenter i landet. På alla krisesneter finns  personaln som utbildats særskilt før att stødja dessa kvinnor. De som vill har rætt till bætænkedtid før att under nåpgra månader kunna ta stællning till om de vill stanna i landet eller återvænda till hemlandet. De flesta frågar først efter att få træffa lækare och advokat. mildredtipsar om rapporten "Stolen smiles" før er som vill læsa mera (googla). Mer finns att læsa på www.rosa-help.no.

Under middagen i går delades ett hederspris ut till Gudrun Jonsdottir från Island. Gudrun tog initiativ till Nordiska Kvinno Mot Våld 1994. Många næmnde hennes fantatstiska arbete med demomstartionen som samlade 50 000 mænnsikor i Reykjavijk under fførra konferensen. Då vi demonstrerade før lika løn før kvinnor och mæn och mot mæns våld mot kvinnor.

Nu ær det dags att springa in på førelæsning.

Barbro från Tierp blir lycklig øver kakbordet!


Monica från Ystad har ætit så att hon mår illa.


Dessertbuffèn


Emma på kansliet och Anne facebookar


Olga SKR:s førbundssekreterare presenterar SKR


Oslos Krisesenter


Rapport från Lørdagen!

Eftersom Tinna har glømt sin sladd till datorn bloggar vi nu ifrån receptionen, dærav de konstiga bokstæverna! Detta var inte ett svenskt tangentbord.

Dagen børjade med att Hilde Marit Knotten från barne- likestillings- og inkluderingsdepartementet berættade om den nya lagstiftningen som innebær att kommunerna har fullt ansvar før kvinnojourerna. Syftet med lagstiftningen ær att tydliggøra kommunernas ansvar før våld i næra relationer, man vill førbættra samarbetet, det långsiktning arbetet och bættre uppføljning. Det ska finnas en bra tillgænglighet før kvinnor, barn och mæn och stødet ska vara likværdigt øver hela landet. Det ska vara graits, lættillgængligt och det ska erbjudas tryggt boende, dagverksamhet, telefonrådgivning och uppføljning av stødet.

Verksamhetsansvarig vid Krisecentret i Oslo berættade mycket engagerande om deras verksamhet.  De ær 50 anstællda och har verksam,het som ær uppdelad i fem enheter; bocenter, dagcenter, barn och unga, bokollektiv och krisecenter før mæn. Vi får berætta mera vid en volontærtræff.

Under landspresentationen fick vi en fantastisk tillbakablick från førra årets konferens på Island! De har producerat en film dærifrån som tyværr inte var tillgænglig før allmænheten.

Under eftermiddagen har det varit workshops. Jag, Rebecka, och Anne var på Machofabriken som presenterades av Carin på SKR och Beatrice på ROKS. Syftet med projektet ær att visa på att den manliga kønsroller innebær en begrænsing før mæn och att mycket våld sker mellan man och man. Vi fick se några av de filmerna som ligger på www.machofabriken.se samt testa några av øvningarna som hør till materialet.

Jag Catarina har varit på presentation av en metodhandbok som en KVJ i Danmark anvænder sig av. De arbetar utifrån en plattform dær man tydliggør vem som gør vad i stødet kring familjerna, reflektion kring vad man gøær och diskussion med fokus på utveckling.

Senare var jag och Rebecka på workshop "Levande dagbok" dær Sari Laaksonen berættade om hur skyddshemmen i Finland utværderat det arbete kring barnen de bedrivet sedan 1945 (!) Vi fick en hel del att tænka på och tips till vår verksamhet. Tyværr finns inte boken øversatt till enegelsak ænnu - men kanske till næsta NKVM som blir i Finland.

Nu ska va ladda infør kvællens middag!

Matpaus i Værmland!


Koncentrerade jourare från Jønkøping


En av killarna i vendpunkt var æven konstnær.


Vådlig färd till Norge!

Efter en timmes färd på smal serpentinväg på norskt mark anlände vi till ett gigantiskt konferenshotell i Lilleström, naturligtvis försenade, så vi hastade in på konferensen.
Bland annat har vi fått höra på två norska killar som har vuxit upp med våld och missbruk men nu är engagerade i ett projekt som heter vändpunkt. Syftet är att visa att det finns hopp och andra vägar än att själv bli våldsam även om man växer upp under de förhållandena. De rappar fram sitt budskap och vi fick bland annat se deras musikvideo och en livekonsert! De fick 350 kvinnor att stå upp ooch dansa! Kolla in deras hemsida: www.dittvendepunkt.no!
Under kvällen höll även Finland sin landspresentation, de har gjort en studie kring kostnaderna av våldet mot kvinnor. Kommunalt anställda fick anteckna den tiden de lade ner på kvinnor utsatta för våld. De uppskattar kostnaden i Finland till 1,2 miljoner euro/år och då endast direkta kostnader!
Under den fantastiska middagsbuffén fick vi veta att Nyköping fått ett nytt kvinnohus med små lägenheter, precis som vi önskar oss!
Nu orkar vi inte mer! Vi hörs imorgon!

Imorgon bär det av!

Imorgon åker jag, Anne, Catarina och den nya bloggen till Norge och Nordiska kvinnor mot våld! Ser fram emot en inspirerande, fantastiskt rolig och lärorik konferans med temat våldets pris. Vi uppdaterar bloggen efterhand så håll utkik!
Vid tangentbordet, Rebecka från tjejjouren!

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0